Gratis verzekering gewaarborgd wonen

Wie een hypothecaire lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, kan zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Zo helpt de Vlaamse overheid je een tijdje de lening af te betalen als je een tijd niet kunt werken.

 

verzekering gewaarborgd wonen

 

De verzekering is volledig gratis en loopt over 10 jaar

De Vlaamse overheid draagt de verzekeringskosten, dus als aanvrager betaal je geen premie.

Als je in die periode van 10 jaar onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt, kan je na een wachttijd van drie maanden en voor maximaal drie jaar een tegemoetkoming krijgen in de aflossing van je hypothecaire lening. Als je jouw zelfstandige activiteiten hebt moeten stopzetten kan je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming, voor zover je beroep kan doen op het overbruggingsrecht of een werkloosheidsuitkering op basis van een vroegere tewerkstelling. Die tegemoetkoming bedraagt maximaal 600 euro per maand.

Bij arbeidsongeschiktheid zal de verzekeringsmaatschappij gedurende maximaal 36 maanden aan een stuk tussenkomen. Bij onvrijwillige werkloosheid is dat maximaal 18 opeenvolgende maanden.

Voor een nieuwe tussenkomst moet je aantonen dat je tussenin minstens drie maanden opnieuw hebt gewerkt. Als je als zelfstandige het overbruggingsrecht geniet, kan je een tegemoetkoming ontvangen voor de periode dat je het overbruggingsrecht ontvangt.

 

Leningsvoorwaarden:

- Je hebt minstens 50.000 euro geleend om een woning te bouwen of te kopen (al dan niet met renovatie), of 25.000 euro voor louter renovatiewerken.
- Je moet je aanvraag voor de verzekering indienen ten laatste een jaar na de eerste kapitaalsopname van je lening.
- Leningen voor herfinanciering en overbruggingskredieten komen niet in aanmerking.
- Een lening die bedoeld is voor de financiering van een bouwgrond kan enkel in aanmerking komen in combinatie met een lening voor de bouwwerken. De eerste opname in het totale krediet (grond + bouwwerken) mag in dat geval niet langer dan één jaar geleden plaatsgevonden hebben. Gebeurde de eerste opname in de lening voor de grond toch langer dan een jaar voor de aanvraag, dan komt ook de lening voor de bouwwerken niet meer in aanmerking als die deel uitmaakt van dezelfde kredietopening.

 

Woningvoorwaarden:

- De woning waarvoor je leent ligt in het Vlaamse Gewest en is of wordt je hoofdverblijfplaats.
- Jij zelf en uw mede-leners hebben geen andere woning in volle eigendom, tenzij deze ongeschikt is verklaard. -De waarde van de woning mag door de kredietinstelling niet hoger zijn geschat dan 378.120 euro (bedrag per 1-01-2023). In de gemeenten opgenomen op een lijst gemeenten verhoogde verkoopwaarde bedraagt dit maximumbedrag 434.830 euro (per 1-01-2023).
- Je hebt voor dezelfde woning nog geen eerdere verzekering gewaarborgd wonen gehad.

 

Werkvoorwaarden:

- Werknemers moeten op de aanvraagdatum tijdens de twaalf maanden voorafgaand aan de aanvraagdatum minstens in een deeltijdse betrekking werken met: een contract van onbepaalde duur; of met een contract van bepaalde duur; of op basis van een uitzendcontract.
- Tijdens de twaalf maanden voorafgaand de aanvraagdatum mag je maximaal tien dagen niet verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst.
- Perioden van technische werkloosheid, waarbij je nog steeds verbonden bent door een arbeidsovereenkomst, worden gelijkgesteld met gewerkte periodes.
- Voor werknemers in het onderwijs wordt het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming als werkgever beschouwd en worden onderbrekingen van de arbeidsovereenkomst tijdens de maanden juli en augustus met uitgestelde bezoldiging, gelijkgesteld met gewerkte periodes.
- Zelfstandigen dienen op de aanvraagdatum hun zelfstandige activiteit reeds gedurende minstens twaalf maanden in hoofdberoep uit te oefenen.

 

Arbeidsgeschiktheidsvoorwaarde:

- Op het tijdstip van de aanvraag moet je volledig arbeidsgeschikt zijn en geen arbeid verrichten met toestemming van de medisch adviseur van het ziekenfonds
- Op het tijdstip van de aanvraag mag je niet arbeidsongeschikt zijn en ook niet arbeidsongeschikt zijn geweest in de periode van twaalf maanden voorafgaand de aanvraagdatum. Een uitzondering wordt gemaakt voor onderbrekingen ingevolge het wettelijk zwangerschapsverlof of profylactisch verlof. Je bent arbeidsongeschikt als je een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt en geen andere beroepsinkomsten heeft.

 

Bedrag van de tegemoetkoming

Het bedrag dat je krijgt hangt af van de verloren inkomsten, van je maandelijkse afbetalingsbedrag en van de tijd. Het eerste jaar bedraagt de tegemoetkoming 70 % van het afbetalingsbedrag. Het tweede jaar ontvang je 56% van het afbetalingsbedrag, en het derde jaar nog 42 %.
Het maximumbedrag van 600 euro kan je alleen krijgen als je leent voor nieuwbouw, je woning een primair energieverbruik heeft onder of gelijk aan de E70-norm en je belastbaar inkomen onder de inkomensvoorwaarden valt.
Anders bedraagt de uitkering maximaal 500 euro.
De verzekeraar keert de tegemoetkoming maandelijks uit aan je kredietinstelling.

Meer info op wonenvlaanderen.be

 

Wil je deze informatie liever uitprinten? Download de pdf-versie

Interesse in andere onderwerpen? 

Terug naar overzicht bouwgids