Omgevingsplannen - Welke grafische informatie stelt de overheid ter beschikking?

Bij de aankoop van een bouwperceel of woning wil men zo goed mogelijk de omgeving inschatten. Dit zijn: de inplanting van aanpalende gebouwen of woningen, de geplande private of openbare werken, de voorschriften van het gewestplan en andere stedenbouwkundige plannen, de kans op wateroverlast of overstromingsgevaar, de lawaaihinder van verkeer of industrie, de aanwezigheid van bedrijfsterreinen, de grondstabiliteit of kans op grondverschuivingen, bosjes of groen in de buurt, haltes openbaar vervoer, …

Wie de omgeving van een toekomstige aankoop verkent doet dit eerst ter plaatse, maar informeert ook andere bronnen. Men neemt er graag een omgevingsplannetje of indien mogelijk een luchtfoto extra bij. Deze gegevens worden ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid via geopunt.be.

 

Omgevingsplannen

 

AGIV

De voornaamste aanbieder van grafische data in Vlaanderen is het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen, het AGIV. Steeds meer data wordt zo voor iedereen toegankelijk.

 

GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem.

Een GIS koppelt kaarten en data aan elkaar en laat toe de kaarten en de data te bevragen. Het meest gebruikte GIS-project binnen de gemeente toont de stedenbouwkundige vergunningen, de waterlopen en buurtwegen, het gewestplan, de monumenten, en vele andere data.
Dit alles boven op het GRB, de nieuwe grootschalige basiskaart van Vlaanderen, die het kadastrale plan vervangt.

 

GRB

Het Grootschalig Referentiebestand (GRB) is een databank met grootschalige gegevens zoals gebouwen, percelen, wegen en hun inrichting, waterlopen, spoorbanen en kunstwerken. Het GRB werd voor elke Vlaamse gemeente op dezelfde manier aangemaakt met behulp van landmeetkundige opmetingen en luchtfoto's. Het GRB vormt een geografische basis waarop gebruikers andere gegevens kunnen enten.

 

GEOPUNT

Geopunt is de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie. Het portaal biedt een ruim aanbod aan data, diensten en toepassingen en richt zich naar een breed en divers publiek. Van burgers op zoek naar een geschikte bouwgrond tot de GIS-coördinator van een gemeente of het studiebureau. Je vindt er kaarten van de administratieve percelen, het gewestplan, kaarten betreffende de overstromingsgevoelige gebieden, biologische waarderingskaarten, … .

Geopunt is eenvoudig te gebruiken en toont alle data in 1 loket. Je kan snel van achtergrond veranderen en datalagen zichtbaar maken. Je kan opzoeken op adres en op kadastraal nummer. Over alle data is metadata (data over data) beschikbaar, alsook een duidelijke legende. Een aanrader! Op Geopunt vind je ook kant-en-klare kaarttoepassingen over een thema. Zo hoef je niet meer zelf te zoeken naar beschikbare kaarten over een onderwerp. Geopunt is gebruiksvriendelijk en kan ook mobiel geraadpleegd worden.

Informeer je op: www.geopunt.be 
Handleiding: Hoe aan de slag op geopunt

 

GEOPORTAAL GEWESTELIJKE RUIMTELIJKE PLANNEN EN VERORDENINGEN

Voor info over stedenbouwkundige plannen kan je terecht op het ‘geoportaal gewestelijke ruimtelijke plannen en verordeningen’. Via deze web toepassing ‘gewestelijke ruimtelijke plannen en verordeningen’ verzamelt de Vlaamse overheid alle ruimtelijke plannen en verordeningen opgemaakt door het Vlaams Gewest.

Je vindt informatie over:
- de gewestplannen (vastgesteld in de periode 1976-2002).
- de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (vastgesteld in de periode 2003 tot nu).
- de gewestelijke verordeningen.
- ook de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen. - ook ruimtelijke verordenende plannen en verordeningen opgemaakt door gemeentebesturen.

Je kan zoeken op plaats, adres of perceelnummer en je krijgt het resultaat eerst op een algemene contourenkaart gepresenteerd. Vanuit het resultaatvenster kan je dan meer gedetailleerde informatie opvragen.

Informeer je op: Geoportaal gewestelijke ruimtelijke plannen en verordeningen

 

BOUWREGISTER MAAKT JE WEGWIJS

Bouwregister is jouw leidraad in de interpretatie van de ruimtelijke overheidsplannen en wetgeving. Je kan op BouwRegister alle beschikbare ruimtelijke plannen per gemeente bekijken.

Bij onze 'PLANINFO' kies je een gemeente en je krijgt alle mogelijke plannen voorgesteld die digitaal terug te vinden zijn. Deze info is ‘richtinggevend-informatief’. De eerste info waarin we je begeleiden kan wel cruciaal zijn als een snelle beslissing zich voordoet. Zo kan je een opschortende voorwaarde opnemen in je eerste afspraken, waarbij een bepaald concreet punt door de gemeentelijke ambtenaar dient nagekeken of bevestigd te worden.

De gemeentelijke dienst omgeving blijft altijd je belangrijkste deskundige infobron. Neem zeker steeds contact op met de stedenbouwkundige ambtenaar van je gemeente ter bevestiging van eerdere info en voor verdere toelichting. Overigens enkel de officiële plannen die je op de gemeente kan raadplegen zijn rechtsgeldig.

 

BouwRegister maakt je wegwijs in het abc van stedenbouwkundige plannen en regels.

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Voor welke kleine werken heb ik vrijstelling of volstaat melding ervan?

Waar informeer ik mij het snelst en volledigst?

Beslist mijn gemeente zelf over mijn aanvraag?

Aan welke plannen van gewest en provincie dient mijn gemeente zicht te houden?

Welke gemeentelijke plannen bepalen mijn aanvraag?

Hoe begrijp ik de kleurkaarten van mijn overheidsplannen?

Hoe kan ik mijn mondeling verkregen informatie verzekeren?

Berust een recht van voorkoop op mijn aankoop?

Welke grafische informatie stelt de overheid ter beschikking?

 

BouwRegister wijst je de weg om de omgevingskaarten van uw toekomstig perceel of woning te raadplegen.

Onder onze ‘PLANINFO’ kan je met de hulp van ‘ GEOPUNT VLAANDEREN ’ heel wat plannen raadplegen. Zoals: stratenplan, perceel plannen, luchtfoto’s, inplanting van bestaande en geplande bebouwing, functie- en bestemmingskaarten, hoogtekaarten, hinderlijke inrichtingen, gewestplannen, recht op voorkoop, …

 

BouwRegister toont je hoe de ruimtelijke plannen van uw toekomstig perceel of woning raadplegen.

Onder onze ‘PLANINFO’ kan u met de web toepassing ‘ DSI.OMGEVING.VLAANDEREN ’ van Het Vlaams Gewest de ruimtelijke plannen en verordeningen opgemaakt door de verschillende overheden in detail te raadplegen. Zoals: ruimtelijk uitvoeringsplan, gewestplan, algemeen en bijzonder plan van aanleg, onteigeningsplan in uitvoering van een ruimtelijk uitvoeringsplan, stedenbouwkundige verordening, bouwverordening, rooilijnplan … We bieden ze aan per gemeente.

 

Wil je deze informatie liever uitprinten? Download de pdf-versie

Interesse in andere onderwerpen? 

Terug naar overzicht bouwgids