Je staat er niet altijd bij stil, maar de keuring van je elektriciteit is in verschillende gevallen en om diverse redenen erg belangrijk. Veiligheid voor alles! Daarom is het wettelijk verplicht om bij de aansluiting van een nieuwe elektrische installatie op het net, of bij een wijziging of uitbreiding hiervan, een keuring te laten uitvoeren. Ook bij verkoop van een woning is een elektrische keuring verplicht.
Elektrische keuring bij indienststelling van een nieuwe residentiële installatie.
Bij het voltooien van de volledige elektrische installatie tijdens de nieuwbouw van een woning, dient de installatie gekeurd te worden door een erkend controleorgaan. Met een positief keuringsverslag, kan de aansluiting van de woning op het openbaar elektriciteitsnet aangevraagd worden bij de distributienetbeheerder.
Indien je elektrische installatie werd afgekeurd, krijg je een keuringsverslag waarin staat wat juist verbeterd moet worden aan je installatie. Je krijgt dan een wettelijk bepaalde termijn om je elektrische installatie in orde te brengen. Nadien moet je elektrische installatie terug herkeurd worden.
Elektrische keuring bij verzwaring van een bestaande residentiële installatie.
Ook bij een verzwaring van het aansluitvermogen dient een conform keuringsverslag voorgelegd te worden aan de distributienetbeheerder, vooraleer deze effectief de verzwaring doorvoert.
Elektrische keuring bij verkoop van een woning of appartement.
Bij de verkoop van een woning of appartement, dient de elektrische installatie van de verkochte wooneenheid gekeurd te worden door een erkend keuringsbureau. Deze verplichting geldt voor elke wooneenheid (woning of appartement) die werd gebouwd vóór 1981. Het keuringsverslag dient aanwezig te zijn, ten laatste op het tijdstip van het verlijden van de akte. De verkoop mag niet doorgaan als de notaris niet over het attest beschikt op datum van de notariële akte. Echter is het aangeraden om reeds bij de tekoopstelling te beschikken over een elektrisch keuringsverslag. Het verslag mag zowel positief als negatief zijn. Bij een niet-conform verslag mag de woning toch nog verkocht worden. Enkel als er geen attest is wordt de verkoop opgeschort, dus de enige vereiste is het bezit van het attest.
Als verkoper moet je het keuringsrapport wel aan de nieuwe eigenaar overhandigen ten laatste bij het tekenen van de notariële akte. Verder ben je verplicht om de controlerende instantie die de elektriciteitskeuring heeft gedaan op de hoogte te stellen van de verkoop. De verkoper is niet verplicht de nodige aanpassingen te doen, tenzij er een overeenkomst (compromis) is (tussen koper en verkoper) die deze laatste verplicht de installatie in orde te brengen.
De nieuwe eigenaar (de koper) heeft de verplichting om de inbreuken in orde te brengen en de elektrische installatie opnieuw te laten keuren binnen de 18 maanden na de datum van het verlijden van de notariële akte.
Indien koper en verkoper overeenkomen dat de elektrische installatie van de woning volledig gerenoveerd zal worden, is geen elektrische keuring vereist. Deze overeenkomst dient dan wel door de notaris in de verkoopakte vermeld te worden.
Keuringsdocumenten bij verkoop van een woning.
Bij verkoop van een woning moet je de volgende documenten m.b.t. de elektrische installatie in je bezit hebben:
-Gelijkvormigheidsverslag of keuringsrapport: je moet het meest recente gelijkvormigheidsverslag bij de verkoopakte aan de koper overhandigen.
- Eendraadschema van de installatie: een eendraadschema is een schematische voorstelling van de elektrische installatie. Op dit schema staan de stroombanen vermeld zoals die in de installatie aanwezig zijn.
- Situatieplan van de installatie: Een situatieschets (schema), is een aanvulling op het eendraadschema. Het is een overzicht van de woning waarop alle wandcontactdozen, aftakdozen, lichtpunten, schakelaars en gebruikstoestellen symbolisch zijn afgebeeld.
- EAN code van de elektrische installatie: deze code vind je terug op je energiefactuur.
Periodieke elektrische controle van een woonpand.
Volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties, dient een woning of appartement om de 25 jaar elektrisch gekeurd te worden door een erkend controleorganisme. Een conform keuringsverslag van de installatie is dus maximaal 25 jaar geldig.
Erkend keuringsorganisme.
Een AREI-keuring mag niet door elke elektrieker worden uitgevoerd. De Vlaamse Overheid heeft een lijst van erkende controleorganismen opgesteld, die bevoegd zijn om elektrische keuringen uit te voeren. Deze erkende controleorganismes worden aangesteld door het Vlaams Ministerie van Energie.
Hierbij moet je als aanvrager een ééndraadsschema van de installatie, een situatieschema en de EAN-code ter beschikking hebben. De keuring gebeurt volgens de normen vastgelegd in het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI). Na de keuring ontvang je een keuringsattest. Heb je na de keuring een negatief verslag, dan dient er na de aanpassingen een nieuwe keuring van je elektrische installatie te gebeuren.
Dit staat allemaal vastgelegd in het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties, of AREI.
De lijst met erkende controleorganismen vind je hier.
Wil je deze informatie liever uitprinten? Download de pdf-versie
Interesse in andere onderwerpen?